• 日本語
  • English

Jul 20, 2010

2010年度 第3回人間中心イノベーション・ワークショップ「食文化を知る・つなげる」2010.8.

通年登録者のみでの実施となります。新規での参加申込み受付はいたしませんので、ご了承ください。

Welcome to the 3rd Human-Centered Innovation Workshop in 2010, “Understanding, interconnecting neighboring food culture.” This workshop is jointly held by i.school and KAIST, Korea.
Although there are many common grounds in food culture between Japan and Korea, each has been evolved individually for long years. In the recent two decades, however, diffusion of mutual food culture has enormously developed along with increasing cultural exchange between both the countries. In fact, it has got very easy to find out a restaurant that provides Kimchi, Bibimbap, Jjigae, and Raengmyeon in Japan and we may even be able to say that these foods and menus have even become everyday dishes for Japanese household. Similar phenomena may occur in Korea, too.
Food and eating has a nature of evolution, but it has not been seen so, i.e. it usually seems stable and conservative. There seems a chance to tackle in the area more strategically.
In this workshop, we aim that the participants to understand mutual food culture through fieldwork, to invent culinary fusions, to find out where the ideas to take root in, and to create new market which accelerate the whirl of people, money and information. In other words, our goal is to illustrate sustainable business eco-systems between the two cultures.
Two facilitators will lead the workshop: Hiroshi Tamura, the Director of i.school and an expert of Business Ethnography, and Youn-kyung Lim, Assistant Professor of Dept., Industrial Design, KAIST who is engaging in Creative Interaction Design, namely human-centered approach to Interaction Design. Let’s enjoy the stimulus process under the full-fledged collaboration between Japan and Korea!

第3回人間中心イノベーション・ワークショップ「食文化を知る・つなげる」へようこそ。本ワークショップは、i.schoolと韓国のKAISTとの共催で実施されます。
日韓の食文化、食生活には極めて多くの共通点が存在する一方、長年にわたり各国固有の発展が見られました。この20年余り、両国の文化交流が進む中で、お互いの食文化、食生活の浸透が劇的に進み、たとえば日本で、キムチ、ビビンバ、チゲ、冷麺を出す店を探すのに苦労することはありません。それどころか、こういった食品やメニューが毎日の食卓に上ることももはや珍しいことではなくなっています。韓国でも同様の現象が見られることでしょう。
食文化はその性質上、進化を内包しているものですが、一見すると保守的で変わりづらいものに見えます。だからこそ、より戦略的にこのテーマに取り組むチャンスがありそうです。
本ワークショップでは、参加者がフィールドワークを通じて双方の食文化を理解し、新たな食文化の融合のかたちを模索し、それらのアイデアがどのような社会的文脈に位置づけられるかを検討し、人・金・情報の還流を加速する新たなマーケットの創出を目指します。言い方を変えれば、ふたつの文化の間に持続的なビジネスのエコシステムを描き出すことがゴールになります。
ビジネス・エスノグラフィの第一人者、i.schoolディレクター・田村大と、人間中心アプローチからの創造的なInteraction Designに取り組む、KAIST助教授・Youn-kyung Limのファシリテーションで、日韓の刺激的なコラボレーションを楽しみましょう。

Date: August 8-16, 2010 (Japan Team)

  • August 8/ Travel to Korea
  • August 9/ Kickoff workshop at KAIST
  • August 9-13/ Home-stay & cultural expedition in Korea
  • August 14-16/ Joint workshop at The Univ. of Tokyo

Joint Workshop Date and Time: August 14-16, 2010
10:00-17:30

Venue: 1F, 2 gokan Dept. Engineering, Hongo Campus, The University of Tokyo
東京大学本郷キャンパス工学部2号館1階「展示室」
>>>map
next to Matsumotoro Restaurant

Language: English

Attendance: No allowance for newly enrollment. Observation may be allowed in reference to an inquiry.

Contact:
If you have any questions regarding to the events or i.school, please contact us through the contact form, or just send an email to info<at>ischool.t.u-tokyo.ac.jp.

Workshop sponsor: Ajinomoto Co., Inc. 味の素株式会社

ajinomoto_logo_sm

 

 

Facilitators:

  • 田村 大

    株式会社リ・パブリック共同代表。東京大学i.school共同創設者エグゼクティブ・フェロー。2005年、東京大学大学院学際情報学府博士課程単位取得退学。
    博報堂イノベーションラボにて市川文子とともにグローバル・デザインリサーチのプロジェクト等を開拓・推進した後、独立。人類学的視点から新たなビジネス機会を導く「ビジネス・エスノグラフィ」のパイオニアとして知られ、現在は、福岡を世界に冠たるイノベーション都市に育て上げる取り組み「イノベーションスタジオ福岡」のディレクターとして、研究と実務の往復に力を注ぐ。

  • Youn-Kyung Lim

    Dr. Youn-kyung Lim is an associate professor at the Department of Industrial Design at KAIST in South Korea. Prof. Lim received her Ph.D. at the Institute of Design at the Illinois Institute of Technology in Chicago, Illinois. She has been working on the domains of experience-centered design and aesthetics of interaction as well as prototyping in interaction design especially for creative interaction design. In 2009, she was awarded with the Microsoft Research New Faculty Award by Microsoft Research Asia. She is currently directing her research lab, Creative Interaction Design (CIxD) lab.

Back